Meny Lukk

Varen2010_001 Varen2010_002 Varen2010_003 Varen2010_004 Varen2010_005Mai 2010

I slutten av Mai tar jeg meg en ny tur til Lodin for å se hvordan tyttebærhagen hans er i år. Det er nå to år siden jeg var her sist, og jeg er litt spent på hvordan de to siste vintrene har vært med hensyn til overvintringen av plantene i tyttebærhagen.

Det er en nydelig formiddag med sol og helt klart vær og temperatur over 20 grader. Jeg har avtalt med Lodin at jeg kommer, han er som vanlig i godt humør, smiler og viser meg rundt i hagen.

Sist vinter var veldig kald og kulden varte lenge, jevnt kaldt fra begynnelsen av desember til ut mars, og det var mye snø. Vinteren før hadde vi også mye snø, og kaldt, men ikke så kaldt som denne vinteren.

Jeg var spent sier Lodin på hvordan den siste vinteren hadde påvirket plantene. Det var ingen planter som hadde dødd, de hadde greid seg veldig fint.

Forrige sommer gjødslet jeg med litt rhododendrongjødsel og det har jeg gjort i år også, og plantene ser ut til å trives med det. Plantene er veldig frodige og det er enormt mye blomster.

Her er enormt mye bier som summer nede blant blomstene, og det er tydelig et yndet sted også for biene. Ja får vi bra vær en stund til fremover og biene får gjot unna det de skal vil her bli mye tyttebær i år også.

Vi høster omtrent 100 liter tyttebær her på denne hageflekken forteller Lodin, vi sylter og safter. Noe går også i fryseren. Så blir det også litt til barn og barnebarn også.

Her er så pent og stelt i hagen til Lodin, og det er tydelig at han steller pent med plantene. Ja, jeg er her ute hver dag, dette er en utrolig fin hobby, og en fin rekreasjon for både kropp og sinn.

Vi blir enige om at jeg kommer tilbake i august når bærene er modne, Lodin går tilbake til tyttebærhagen sin, her er noen plasser som er så mye blomster at jeg er nødt til å tynne ut litt, sier Lodin.

Tomten til Lodin ligger høyt plasert med en enorm utsikt utover havet, jeg setter meg i bilen for å komme meg tilbake på jobben i hagesenteret, men jeg hadde mest lyst til å ta båten og tøffe utover det blikkstille havet, det er lov å drømme.

Hosten2010_001 Hosten2010_002 Hosten2010_003 Hosten2010_004 Hosten2010_005 Hosten2010_006KoralleAugust 2010

Nå er det tid for en ny runde til Lodin. Han har vært oppom hagesenteret og sagt at nå er tyttebære på topp, så nå må du komme.

Jeg setter meg i bilen, det er ettermiddag den 20 august, overskyet, det har kommet litt regn men nå er det oppholdsvær. Det er meldt mye nedbør senere på kvelden så jeg må raske på nå så jeg får tatt noen bilder.

Ja iår er det masse bær sier Lodin, da han møter meg på trappa. Vi har høstet noe, ca 30 liter.

Her er enormt med bær, det er ikke godt å kunne få dette frem på foto uten at en løfter noe på grenene, Lodin gjør et forsøk på det, og det viser hvor mye bær det er her i år. At de har høstet endel kan en jo ikke se, for her er enormt store mengder bær i år.

Det er stor klaser, og bærene er også store.

Her er også mange busker som blomstrer for andre gang i år. Ifjord høstet vi tyttebær helt frem til langt ut i oktober. Blir det en fin høst, blir det mye bær også sent på høsten i år også.

Lodin fikk en plante av meg for to årsiden, det var en kultivert tyttebærplante (Vaccinium vitis-idaea ‘Koralle’) jeg var litt spent på hvordan denne hadde klart seg. Jo den har jeg høstet en gang iår og nå står den med fullt av blomster igjen. Ifjord høstet jeg to ganger av denne planten forteller Lodin.

Det er en fryd å gå rundt her med Lodin i tyttebærhagen, han forteller om alle sine erfaringer han har gjort når det gjelder dyrking av tyttebær.

‘Det er nok for mykje arbe te at det kan løne seg å drive kommersielt med det’ sier Lodin på sin dialekt fra Gjestad, ‘men det gjer meg mykje rekrasjon og glede, og vi har nok tyttebær’

Jeg rakk akkurat å få tatt endel bilder, smakt på årets avling av både tyttebær og plommer, pæretreet var det i år lite avling på, her hadde nok tegen vært på ferde tidliger i år, så kom regnet og jeg rakk såvidt å få reddet kameraet inn i bilen. Jeg ser utover havet før jeg reiser hjem. Nei, idag var det ikke fristende med noen båttur.

Arnulf Garthe