Meny Lukk

lodin1 lodin2 lodin3 lodin4 lodin5Jeg har igjen tatt en tur til Lodin for å se hvordan tyttebærene utvikler seg. Det er en varm og fin sommerettermiddag og Trebåtfestivalen i Risør er i gang med tusenvis av mennesker i byen og i Lodins hage er det fredelig og rolig, det er omtrent bare humler og veps som surrer omkring. 

Lodin sitter på benken og venter på meg og ivrer etter å fortelle om utviklingen av tyttebærene denne sommeren. Her begynner å bli ganske så rødt men ennå er det nok 2-3 uker til før alt kan høstes.

Hvis lyngen på busken blir for lang er det ikke bra, da modner bærene senere. Lodin napper av skudd, dette gir tidligere og større bær.
Han har busker som er innkjøpte, disse har blomstret 2 ganger. De som blomstret først bærer nå og han er spent på om bærene blir modne på de som blomstrer nå.
Lodin eksperimenterer også litt med å plukke av skudd og blader for å se om dette har noen betydning for utviklingen. Det ser ut til at det er mer bær i år enn tidligere. Etter to år gir plantene den beste avlingen. Det er ikke noen systematisk omplanting, men noe nyplanting blir det alltid. Det er nok av planter som jeg kan bruke her, må jo tynne ut så det ikke blir for tett også.

Jeg vanner ofte og etter behov, sier Lodin.
Har ikke gjødslet noe tidligere men vil nå prøve litt Rhododendrongjødsel for tyttebær er jo også en surjordsplante.

Lodin koser seg så inderlig godt her i denne lille koselige tyttebærhagen, i ytterkanten av den ellers så pent velhodte hagen. Her bugner av plommer, georginene blomstrer og Lodin har Risørs flotteste Barlind som er 4-5 m høy. I 2009 fyller Lodin 80 år, at tyttebær hagen gir han den ungdommelighet som han har er ingen tvil. Lodin kommer fra Gjerstad og er utdannet yrkesoffiser og har en fartstid på 30 år som administrasjonsoffiser i hæren. De siste 20 årene som yrkesaktiv jobbet han som redaktør/journalist i Agderpostens Risørkontor. Dette var helt tilfeldig at han fikk denne jobben. Lodin drev på denne tiden en Kiosk i Risør og denne lå ved siden av Agderpostens kontor. En morgen han kom innom til Lars Værland som den gang var redaktør/journalist der sier Lars. I dag er jeg ’sur’. ’Hvorfor det’, sier Lodin. Jo han som skulle overta jobben min og hadde takket ja til det har ringt og sagt han trekker seg. På skøy sier Lodin ’Jeg kan overta’. Jobben er din sier Lars, og slik blei det. Jeg begynte dagen etter, fikk kamera i handa og oppdrag med å følge med en delegasjon fra fylkeskommunen den dagen.

Lodin må bort å ruske litt i plantene, se her sier han, se så mye bær. Her er ennå mange planter som det fortsatt er mye blomster på. Lodin er spent på om det vil komme frem bær på disse. Men det er fortsatt hele august og september igjen som de kan utvikle seg på. Det kan også i oktober være fint.

Et nytt lite bed har Lodin laget til nå i sommer det er på 3 x 1,5 m her har jeg brukt omtrent 70 bæreposer med jord. Hvor mange bæreposer Lodin har hentet med jord fra skogen er nok vanskelig å si, men at det er bortimot 4-5000 poser det tror han nok sikkert. En ting han presiserer er at han alltid spørr skogeieren om lov til å ta med seg noe jord. Jeg må bygge opp beddene for her er veldig fuktig bunn, er det mye regn og nedbør blir det veldig fuktig, men har nå fått drenert godt så vannet blir ikke stående her.

En liten smaksprøve drister jeg meg til å ta, for å kjenne de første modne tyttebærene i år.
Tidliger har vi høstet omtrent 100 liter bær og jeg tror det blir like mye i år, sier Lodin som igjen må bort i tyttebærhagen og ruske litt i plantene, jeg venter også besøk av hagelaget senere i måneden så det må se pent ut. Faktisk så har også NRK laget en reportasje fra Lodin’s tyttebærhage som er sendt i Norge rundt.

Jeg takker for meg og tar turen nedom Trebåtfestivalen, men for meg var det tyttebærhagen som var favoritten denne dagen.

Arnulf Garthe