Meny Lukk

 

Lodin forann tyttebærhagen og med et prakteksemplar av en Norsk Einer
Lodin forann tyttebærhagen og med et prakteksemplar av en Norsk Einer

På Viddefjell like utenfor Risør har Lodin sin egen plass på jorden i sin lille oase med tyttebær. De siste 15-20 årene har han brukt mye av sin fritid til å opparbeide denne lille tyttebærhagen. 

Tidligere var dette en plass som var fyllt opp av mye avfall etter husbygging i området rundt. Lodin fikk kjøpt denne tilleggstomten av kommunen. Han gikk i gang med opprydding og fikk en ide da han så noen tuer med tyttebær innimellom alt skrotet her

Alle stier har fått sine navn.
Alle stier har fått sine navn.

Lodin er en friluftsmann og går mye turer i skogen. Han har alltid med et par plastposer som han samler inn litt skogsjord i som han finner og dette bruker han til å bygge opp bed i tyttebærhagen sin.

Ca 700 m2 er tomten på og her har Lodin laget mange små bed som er bygget opp på de naturlige fjellknausene som er her. Det er anlagt små stier som er steinlagt med naturstein og rundt beddene er det også bygget opp med naturstein. Alle de små stiene har fått sine navn etter barnebarna, her finner vi Kai’s Trollvei, Linn Maries Plass, Elisabeth Stien, Mariannetoppen, Mortens’s Plass, Einar Haugen, Astrid Stien og Bodil Bakken.

Her er det full opp med blomstersetting.
Her er det full opp med blomstersetting.

Lodin prater ivei om sine tyttebær og har etter hvert fått en utrolig kunnskap om dette. Her høster han ca 100 liter tyttebær på en sesong. Plantene er utrolig villige til å gro, vi var her en dag midt i mai og plantene sto i full blomst. Her vokser plantene til og det blir helt tett nå utover sommeren, jeg må tynne ut litt så det ikke blir for tett.

Aldri plaget med noe skadeinnsekter eller soppsykdommer. Jeg har prøvd planter som jeg har kjøpt, de bærer noen år og så vil de ikke mer, alle plantene her er ville planter. Men det må være mange slag i naturen også, her er planter som har hvite blomster og det er planter med rosa og helt røde blomster.

Her blir det helt tett, og det må tynnes ut noe.
Her blir det helt tett, og det må tynnes ut noe.

Det ser ut til at de plantene med hvite blomster har størst blomstersetting men om det er de som gir mest bær er han ikke sikker på. Det er også stor forskjell på blomstringstidspunktet, noen planter er ferdig avblomstret nå mens andre står bare i knopp. På en liten gren kan det bli opptil over 65 bær, en hel full neve bare på en liten gren.

Vi ser at humla er ute her nå og besøker blomstene, men her er så tett at jeg kan aldri tro at den kan klare alt dette, sier Lodin. Det har aldri vært så mye blomster her som det er i år, og jeg er spent på hvor mye bær det kan bli her i år.

Her er Lodin i full studie av Humlas arbide.
Her er Lodin i full studie av Humlas arbide.

Lodin lover at han vil ringe meg når bærene begynner å bli modne, og det skal bli spennende å se denne hagen igjen til høsten

Arnulf Garthe