Meny Lukk

 

Granium
Granium

Sommerens fargerike gleder

Sommerblomster finnes i et vell av spennende farger, høye, lave, hengende og oppstammede i mange variasjoner. Sommerblomster kan plantes overalt i hagen. Det finnes sorter som tåler skygge og andre solrike vokseplasser. 

Sommerblomster kan plantes i krukker, altankasser, ampler og i mange av hagens bed. Med sommerblomster har du en blomstrende glede, hele sommeren igjennom. Det som kreves av stell er vanning, gjødsling og litt bruk av saks, så har du en blomstrende glede fra samme dag som du planter og helt til utpå høsten.

Flittig Lise og Helichrysum
Flittig Lise og Helichrysum

Tips ved planting
Påse at plantene er godt gjennomvannet før planting. Sett de gjerne i en bøtte ti minutter før planting. Skal de plantes i krukker, altankasser, ampler pass på at du bruker en jord av god kvalitet. En god jord skal være porøs, gjerne med en innblanding av naturgjødsel. Dette gir en bedre og mer langsiktig næringstilgang for plantene.
Om plantene skal stå i mye sollys så bruk krukker som er av litt størrelse, hvis ikke vil de da tørke fort ut om en ikke passer de med vann.

sommerblomst1Ved planting er det viktig at jorden trykkes lett sammen rundt plantenes rotklump, slik at det blir god kontakt mellom røtter og jord, dette for optimalt vannopptak i jordklumpen til planten.

Stell gjennom sommeren
Plantene trenger næring hele sommeren. Selv om det er næring i plantejorden en bruker vil plantene etter to-tre uker ha brukt opp mesteparten av næringen. Om vi ikke
tilfører ny næring vil plantene kun leve av de små rester med næring som er igjen i jorden og noe fra lufta.

sommerblomst2Plantene vil slutte den frodige veksten, plantene blir ”stresset”, de setter frø og slutter å blomstre. Det er derfor viktig at det jevnlig tilføres plantenæring gjennom hele sesongen for å få en frodig vekst og blomstring hele sommeren igjennom. For at sommerblomstene skal gi god blomstring hele sommeren igjennom er det viktig med noe ’kniping’ av avblomstrede blomster.

Om en lar disse få stå på planten vil de utvikle frøkapsler. Dette innvirker på planten slik at den slutter å blomstre. Om en kan si det slik, ”når planten har klart å sette nytt frø har den klart å fremskaffe materiale til nye planter og da er den fornøyd”.

Planting i krukker
Ved valg av plantekrukker er det viktig å ta hensyn til hvilke planter en skal plante i krukkene. Jo mindre krukkene er, desto oftere må vi vanne. Vintergrønne planter og planter på stamme bør alltid plantes i større krukker. En får da et større vannreservoar og en større buffer med næring i potteklumpen, potten er større og planten kanter ikke så lett om det skulle blåse.

Det er viktig at det i bunnen av krukken er et 5cm lag med leca kuler. Bruk planteleca som ikke forsurer jorden. Mellom lecaen og jorden kan en legge en membran av for eksempel fiberduk eller annet tøystykke. Bruk en egnet plantejord som er porøs og med en innblanding av naturgjødsel. Bruk ikke ren hagejord da denne som oftest er for tett. En bør isåfall blande i noe veksttorv. Pass på at plantene er godt gjennomvannet før planting.

Ved planting av flerårige planter i krukker er det viktig at en bruker frostsikre krukker. Ved oppbevaring om vinteren trenger en kun å passe på at plantene ikke tørker ut. Selv om det er tørt og kaldt forbruker plantene vann også om vinteren. Selv i perioder med mildvær se etter krukkene og gi dem gjerne vann.

Arnulf Garthe